Anlaşmalı Boşanma Davası
- Burçak Dalgıç
- 21 Şub
- 4 dakikada okunur
Boşanma davası açmak isteyenler için mevcut yasalar gereğince iki farklı dava türü bulunmaktadır. Bunlar; çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası olarak ikiye ayrılır. Çekişmeli boşanma davası; tarafların uzlaşı sağlayamadıkları davalardır. Anlaşmalı boşanma davasında ise taraf velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat gibi konularda uzlaşıya varmışlardır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası; her iki tarafın da boşanma üzerinde uzlaşıya vardığı davalardır. Hukuki açıdan tarafların tüm konularda uzlaşıya varmaları halinde anlaşmalı boşanma davası açılabilmektedir. Bu durumda hem dava kısa sürede sonuçlanmakta hem de taraflar vardıkları ortak kararları yasal olarak uygulamaya geçirebilmektedirler.
Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma nasıl olur sorusuna yanıt vermek için tarafların belirli şartları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlar şu şekildedir;
· Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için öncelikle tarafların en az 1 yıl evli olmaları gerekmektedir. Başka bir deyişle evlilikte 1 yılını doldurmamış olan çiftler anlaşmalı boşanma davası açamamaktadırlar.
· Tüm hukuki konularda taraflar arasında uzlaşı sağlanmalı ve bunu da yazılı olarak belgelemeleri gerekmektedir. (Şayet dava esnasında taraflar uzlaşı konularında aksi beyanda bulunursa dava çekişmeli boşanma davasına dönüşmektedir.) Tarafların yazılı hale getirdikleri bu belgeye anlaşmalı boşanma protokolü denir.
· Protokol kapsamında tarafların boşanma gerekçeleri, tazminat veya nafaka talepleri, velayet durumu, mal paylaşımı gibi konular kesin karara bağlanmalıdır.
· İster avukat ile ister kendileri olacak şekilde tarafların davaya katılım sağlamaları gerekmektedir.

Comments