ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMLER IŞIĞINDA MOBBİNG (İŞYERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET)
- Burçak Dalgıç
- 11 Şub
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Şub
Mobbing yani iş yerinde psikolojik şiddet: Türkiye'nin de üyesi olduğu ILO (International Labour Organization) / Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından; hedeflenen bir işçiye karşı cephe oluşturmak, güruh halinde saldırmak olarak temel bir tanım altında toplanmıştır. Mobbingin temel unsurlarına bakıldığında; fiziksel ve/veya psikolojik şiddetin işyerinde gerçekleşmesi, kişiye düşmanca tavırlar sergilenmesi, uzun süreli ve sistematik kişiyi yıpratmaya, dışlamaya, bezdirmeye yönelik olması gerekmektedir. Söz konusu temel tanım ve mobbingin temel unsurlarına bakıldığında; kişinin sürekli tartışma ortamı içine çekilmesi, kişi hakkında söylentiler çıkarıp/dedikodu yapılması, haksız suçlamalarda bulunulması, hakaret edilmesi, beceriksizlikle suçlanması, sürekli eleştirilmesi, soru ve taleplerinin cevapsız/çözümsüz bırakılması, kapasitesinin/görev tanımının altında veya üstünde işler verilmesi, fırsatlara erişiminin bilinçli şekilde engellenmesi, önerilerinin makul neden gösterilmeksizin reddedilmesi vb. Davranışlar mağdur kişiyi işten uzaklaştırmaya, soğutmaya ve hatta işten isitfa etmesini sağlamaya yönelik mobbing içerir davranışlardan bazılarıdır.
Mobbing davranışları nedeniyle kişi de fiziksel ve/veya psikolojik rahatsızlıkların gündeme gelmesi dahi söz konusu olabilirken mobbingin tespiti mağdurun tazminata hak kazanması için yeterlidir zira haksız fiil nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğinin tespiti yeterlidir. Bunun yanında mobbingin teşhisi için taciz eylemlerinin süresinden ziyade, mağdurlar üzerindeki etkileri önem taşımaktadır. Zira hangi süre ve yoğunluğun neticesinde tazmini gereken bir zararın ortaya çıkmış sayılacağı, psikolojik tacize uğrayan kişinin bu tacize katlanma seviyesine göre, kişiler arasında değişebilecek bir durumdur.
Mobbing işverenin 4857 Sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun muhtelif maddelerinden kaynaklanan sorumluluğunu yerine getirmediğinin göstergesidir. Haksız fiil olarak tanımlanan mobbing yani iş yerinde psikolojik şiddet sebebiyle çalışanın kişilik haklarının ihlalinin söz konusu olması durumu işverenin işçiyi gözetme, işçiye karşı eşit davranma borcunun ihlali anlamına gelmektedir. Öyle ki 2011/2 Sayılı 19/03/2011 tarihli ve 28879 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ''İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi'' başlıklı genelgede yer alan ve işverenin mobbinge karşı alması gereken önlemleri sıralayan maddelerde anlatıldığı üzere, organizasyonda yaşanabilecek olası mobbing davranışları ile mücadele etmenin sorumluluğu işverene aittir ve işveren mobbingi engellemek için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Genelge içerisinde: ''İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda olup işverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemleri alacaktır.'' maddesi yer almaktadır.

Comments